bclose

سوء تغذیه در جهان

سوء تغذیه در جهان

بر اساس آمار سازمان جهانی FAO (غذا و کشاورزی ملل متحد)،۸۷۰  میلیون نفر در جهان غذای کافی برای خوردن ندارند که این تعداد از سال ۱۹۹۰، به۱۳۰میلیون کاسته شده اما پس از سال ۲۰۰۸ کاهش تعداد گرسنگان روند کندی داشته است. تعداد زیادی از این گرسنگان (۹۸ درصد) در کشورهای در حال توسعه زندگی می‌کنند، جایی که ۱۵درصد جمعیت آن دچار کمبودهای تغذیه‌ای هستند. منطقه آسیا و اقیانوسیه بیشترین میزان گرسنه (حدود ۵۶۳ میلیون) را در خود جای داده است که این رقم سیر نزولی دارد. فقر تغذیه‌ای هر ساله باعث مرگ ۲/۶ میلیون کودک زیر پنج سال می‌شود. یک ششم کودکان در کشورهای درحال توسعه کمبود وزن دارند. بر اساس آمار بهداشت جهانی تغذیه در سال ۲۰۱۲، یک چهارم کودکان جهان رشد طبیعی ندارند که این رقم در کشورهای در حال توسعه به یک سوم افزایش می‌یابد که تنها در ۲۰‌کشور زندگی می‌کنند. ایران همانند بسیاری از کشور‌ها، دارای بالاترین میزان مرگ و میر مربوط به بیماری‌های قلبی و عروقی است که به مواردی چون تغذیه ناسالم، دخانیات، فشار خون و… مرتبط است. از سوی دیگر، هم‌ اکنون در کشورمان در حال تجربه نوعی گذر تغذیه‌ای هستیم. در واقع از یک سو با کودکانی مواجهیم که مشکل سوء‌ تغذیه، کم‌ وزنی و کوتاهی قد دارند و از سوی دیگر، با خیل عظیمی از افراد بزرگسال روبه‌رو هستیم که به‌ دلیل پرخوری یا بدخوری، از مشکلات فراوانی رنج می‌برند. همچنین نوع و کیفیت تغذیه نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است. برای مثال، اگر نیاز پروتئینی افراد در دوران رشد که روزانه یک گرم به ازای یک کیلوگرم وزن بدن است، تامین نشود  یا اگر ویتامین‌های ضروری و لازم به بدن نرسد، چالش‌های فراوانی در سلامت افراد ایجاد می‌شود. بنابر تعاریف سازمان‌های بین‌‌المللی، امنیت غذایی به معنای دسترسی همه مردم در همه اوقات و دوران زندگی به غذای سالم و کافی است. بنابراین تعریف، مقوله امنیت غذایی جنبه‌های اقتصادی و توانمندی‌های افراد را هم در نظر می‌گیرد. تغذیه مناسب در رشد، مراحل تکامل مثل نشستن، چرخیدن، راه رفتن، حرف زدن و آموزش کودکان بسیار مفید است. به هر حال توصیه می‌شود تغذیه مناسب زیر نظر متخصص تغذیه برای کودکان در نظر گرفته شود تا مطمئن شویم که کالری کافی را به دست می‌آورند. به هر حال یک برنامه غذایی سالم باید تمامی گروه‌های غذایی لازم و مورد نیاز بدن را تامین کند. این گروه‌ها را می‌توان در هرم غذایی مورد بررسی قرار داد. این هرم از گروه گوشت، تخم‌مرغ و حبوبات (به‌عنوان تامین‌کننده پروتئین)، لبنیات، سبزیجات، میوه‌ها و گروهی که نیاز‌های کربوهیدرات بدن را تامین می‌کنند، تشکیل شده است، البته میزان نیاز بدن به این گروه‌های غذایی متفاوت است. به‌ طور کلی، غذا باید کیفیت لازم را داشته و از نظر حجم و ترکیبات غذایی کامل باشد. متاسفانه در دهه‌های گذشته به دلیل افزایش قیمت و تحریم اقتصادی شاهد کاهش کیفیت در تولید مواد غذایی در ایران بوده‌ایم. همچنین افزایش مصرف مواد غذایی کم کالری و پرچرب (اسیدهای چرب مضر) در میان کودکان و نوجوانان و کم تحرکی آنها باعث افزایش وزن و بیماری‌های قلبی و عروقی در میان آنها شده است. متاسفانه در سال‌های گذشته به دلیل خشکسالی، مهاجرت، کشاورزی نامناسب و مدیریت غیرصحیح، شاهد کاهش تولید مناسب و افزایش تولید نامناسب در عرصه کشاورزی و دامپروری بوده‌ایم.  همچنین تغییر سبک زندگی در افزایش مصرف مواد غذایی پرچرب و کم کالری مانند فست‌فود باعث افزایش وزن و بیماری‌هایی نظیر بیماری‌های قلبی و عروقی و فشار خون بالا در ایران هستیم. مدیریت صحیح در افزایش تولید محصولات کشاورزی و دامپروری برای تولیدکنندگان مواد غذایی، نظارت و کنترل پی‌درپی در تولید و کیفیت مواد غذایی از سوی سازمان غذا و دارو، رفع مسائل تحریم و تورم در جامعه از سوی دولتمردان و تبلیغات تغذیه صحیح و مناسب از سوی رسانه‌های صوتی، تصویری، مکتوب و اینترنتی.

مصطفی بیان  /  مدیر مسئول و سردبیر بهنود پرس

بدون دیدگاه

پاسخ دادن